Baner vei for bærekraftig vekst
I dag ønsker stadig flere å kjenne opprinnelsen til maten sin. Forbrukere forventer gjennomsiktighet i produksjonsmetoder, og vil vite om dyrene ble godt behandlet. De bryr seg også om miljøet, og krever mat fra bærekraftige kilder.
Ettersom forbrukere blir stadig mer helsebevisste, vil mange ha mer fisk i kosten sin. Fet fisk, spesielt laks, er en rik kilde til omega-3-fettsyrer og protein.
Siden 1961 har konsum av fisk økt med rundt 3,2 prosent per år, dobbelt så raskt som verdens befolkning. Overfiske har satt villfiskbestander under ekstremt press – og er hovedårsaken til tap av biologisk mangfold i havet.
I 2016 oppdaget FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) at mer enn 30 prosent av vurderte fiskebestander ble fisket til ikke-bærekraftige nivåer.
Akvakultur er et svar på den økende etterspørselen etter fisk. I 2015 nådde bransjen en milepæl, hvor det ble produsert like mye oppdrettsfisk som villfisk.
Mens havbruksnæringen og teknologi har blitt bedre, er ett dilemma fremdeles uløst: nesten 20 prosent av global fiskefangst blir omgjort til fiskeolje og fiskemel for å fôre oppdrettsfisk. Det er fordi villfisk har vært den eneste kilden til de essensielle omega-3-fettsyrene.
Hvis ikke dette endres vil den økende etterspørselen etter omega-3 overgå de naturlige ressursene i havet. Det vil ikke være nok fisk å fange – noe som vil sette en grense for næringens vekst.
For at havbruk fortsatt skal kunne produsere næringsrik mat til en økende befolkning, må vi øke tilbudet av omega-3.
Hos Veramaris har ingeniører og forskere fra morselskapene DSM og Evonik utviklet en banebrytende løsning: å gjøre naturlige havalger til en ny omega-3-kilde av høy kvalitet til akvatisk fôr. Algeoljen er en fullstendig erstatning for EPA og DHA fra villfanget fisk.
Algeoljen fra Veramaris er høyt konsentrert og bidrar med å løse den globale omega-3-mangelen. Slik kan havbruksnæringen fortsette å produsere sunn sjømat.
Helsefremmende hos mennesker og dyr
Ernæringsvitenskap har økt kunnskapen vår om de helsemessige fordelene fra omega-3 i alle livsstadier - fra å styrke immunsystemet, til å forbedre hjertehelsen, syn, til og med psykologisk velvære. En kost rik på fet fisk, som laks, er den beste kilden til omega-3-fettsyrene EPA og DHA.
Akkurat som mennesker, trenger fisk omega-3 for å vokse og leve sunt. Jo mer omega-3 laksen spiser, jo mer omega-3 blir tilgjengelig for menneskelig ernæring. Og husk, du er hva du spiser!
Vårt bidrag til FNs bærekraftsmål
2030-agendaen for bærekraftig utvikling ble introdusert for FNs medlemsland i september 2015. Den legger frem 17 bindende mål for bærekraftig utvikling. Bærekraftsmålene skal skape en verden hvor "forbruks- og produksjonsmøntre og bruk av alle naturressurser – fra luft til land, fra elver og innsjøer og akviferer til hav og sjø – er bærekraftig." Å nå disse målene er ambisiøst.
Veramaris tar utfordringen. Fem av FNs bærekraftsmål er direkte relaterte til vår kjernevirksomhet, og fungerer som et veiledende rammeverk for vår forretningsmodell.

Utrydde sult: Befolkningsvekst og økt levestandard i verden øker etterspørselen etter animalsk protein, som oppdrettsfisk. For å få tak i nok marine ingredienser til fiskefôret øker presset på villfiskbestanden og bifangst. Algeolje som inneholder EPA og DHA kan være med å møte den økte etterspørselen.

God helse: Å tilsette algeolje med omega 3-fettsyrene EPA og DHA i fiskefôr vil bedre menneskers helse. Omega-3-fettsyrer er gunstige for hjerne-, hjerte- og øyehelse, og mangles ofte i vanlige kosthold over hele verden.

Ansvarlig forbruk og produksjon: Ved å bruke algeolje som inneholder EPA og DHA i fiskefôr, reduserer vi faren for overfiske for å få tak i omega-3. Slik hjelper vi å bevare villfiskbestanden.

Liv under vann: Å sørge for at fisk, som laks, får fôr med optimale nivåer av omega-3, slik at næringsbehovet tilfredsstilles. Å bruke alger som kilde til EPA og DHA reduserer etterspørselen etter villfisk. Fish-in-fish-out (FIFO) forholdet går ned til null, og det biologiske mangfoldet i havet beskyttes.

Samarbeid for å nå målene: Gjennom partnerskap basert på tillit og respekt ønsker Veramaris å samarbeide med alle aktører som forplikter seg til å bevare verdens naturressurser.